★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT
60 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS
ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE
Liity jäseneksi ja saat 500p tervetulobonuksena
Yhden digitalisaatioprofessorin, kolmen insinöörin ja muotisuunnittelijan aivoriihen tuloksena Ekbacken Studios perustettiin vuonna 2022 ja sen visiona oli luoda huonekaluja, jotka ovat yhtä näyttäviä kuin kauniita, mutta ennen kaikkea täysin kestäviä. Valjastamalla huippuluokan 3D-tulostustekniikan voiman he muuttavat kalaverkot, jotka eivät enää ole elinkelpoisia, näyttäviksi huonekaluiksi.
Kalastusteollisuus tuottaa hälyttävät 50 prosenttia merijätteestä, ja maailma on jo vuosia kamppaillut poisheitettyjen kalaverkkojen ympäristövaikutusten kanssa, sillä ne päätyvät usein valtameriin ja aiheuttavat tuhoa meriekosysteemeillemme. Ekbacken Studiosin visionääriset mielet ovat ottaneet inspiroivan askeleen eteenpäin kohti tämän suuntauksen kääntämistä. Keskustelimme Kristina Tjäderin ja Karoline Teiglandin, tämän innovatiivisen designyrityksen perustajien, kanssa heidän visiostaan Ekbacken Studiosille, ja siitä, mistä idea sai alkunsa ja mitä tulevaisuus tuo huonekaluvalmistajille tullessaan.
Merkillä Ekbacken Studios on missionaan luksuksen uudelleenmääritys muuttamalla kalastusverkot upeiksi huonekaluiksi.
Missionamme on luoda parempi maailma, luoda lapsillemme ja lapsenlapsillemme kestävä tulevaisuus.”
Jokainen Ekbacken Studiosin 3D-tulostettu huonekalu kertoo tarinan innovaatiosta ja ympäristövaikutusten hallinnasta, mutta miten kalaverkosta tulee mestarillinen huonekalu?
Karoline kertoo, että verkot kerätään aluksi kalastajilta Portugalissa. ”On tärkeää huomata, että kyseessä ovat verkot, jotka eivät ole enää käytössä tai joita ei voida korjata, mutta [Ekbacken Studiosin] aloitteen ansiosta ei ole huolta siitä, että kalaverkot päätyisivät mereen, kuten usein tapahtuu”. Tämän jälkeen verkot puhdistetaan ja lajitellaan värin mukaan, ja lopulta ne jauhetaan ja sekoitetaan eräänlaiseen kivijauheeseen, joka tekee materiaalista vahvemman.
3D-tulostus tapahtuu Ruotsissa, mutta Ekbacken aikoo perustaa tuotantokeskuksia eri puolille maailmaa varmistaakseen, että tuotanto pysyy mahdollisimman lähellä asiakasta.
Vanhat ja käyttökelvottomat kalastusverkot kerätään kalastajilta Portugalissa ja pestään...
...sitten verkot säilötään värin mukaan ja jauhetaan ennen niiden lähettämistä Ruotsiin...
...Ruotsissa verkot muutetaan 3D-tulostetuiksi mestariteoksiksi.
Kierrätysmateriaalin käyttäminen tuo mukanaan omat haasteensa Kristina kertoo, että materiaalissa voi olla vikoja, ja tiimin on punnittava ”tuotteesta toiseen”, minkälainen ja kuinka suuri vika voidaan hyväksyä. Hyödyt ovat tietenkin ilmeisiä: ”Olemme auttaneet säästämään ilmastopäästöjä, ja se korvaa sen, sanoisin, että paljon”, Kristina toteaa lopuksi ja korostaa, miten intohimoisesti tämä tiimi suhtautuu työhönsä.
Yksi tämäntyyppisen tuotannon lisähyöty on se, että jos tuote ei täytä tiimin asettamia standardeja, ”voimme jauhaa materiaalin ja käyttää sen uudelleen johonkin uuteen”, Karoline lisää. Tämä on todellakin osa Ekbacken Studiosin kestävää liiketoimintamallia, sillä heidän tuotteensa on suunniteltu kestämään koko eliniän ja siirtymään sukupolvelta toiselle, mutta tietenkin jos jostain syystä päätät, että tuotteesi käyttöikä on päättynyt, Ekbacken ostaa sen takaisin ja tekee siitä jotain uutta.
Ekbackenin muotoilu on rohkeaa ja seikkailunhaluista, mutta huonekalujen 3D-tulostamisessa on omat rajoituksensa, Kristina toteaa. Ekbacken Studiosissa nämä rajoitukset otetaan kuitenkin huomioon ja hyödynnetään: ”Emme voi esimerkiksi luoda teräviä kulmia tai muotoja”, hän selittää, mutta Eel-oleskelutuolin vahvat linjat ja Anemone-sohvapöydän aaltoilevat kaaret saavat nämä rajoitukset tuntumaan tarkoitukselliselta suunnitteluvalinnalta, ja ne luovat muotoilukielen, joka on yhtä lailla uskalias ja silmäänpistävä kuin kestävä.
Huonekalujen 3D-tulostaminen on ainutlaatuinen lähestymistapa nykyaikaiseen ongelmaan, ja se pidentää huonekalujen suunnittelun tuntemusta ja ymmärrystä. On mielenkiintoista huomata, Kristina kertoo meille, että jokaisen huonekalun koodia voidaan käyttää vain kerran, mikä tekee jokaisesta huonekalusta todella ainutlaatuisen.
Huonekalujen 3D-tulostukseen liittyy rajoituksia, mutta Ekbacken hyödyntää niitä Anemone-sohvapöydän kauniiden aaltoilevien kaarien valmistuksessa.
Ekbacken Studiosin työntekijät ymmärtävät, että todellinen ylellisyys on muutakin kuin ulkonäköä - siihen kuuluu myös syvällinen vastuu planeetastamme.
Jokainen Ekbacken Studiosin 3D-tulostettu huonekaludesign on osoitus huipputeknologian ja ekotietoisen luovuuden yhdistämisestä. Tuotteiden nimet ja mallit viittaavat meriin, joiden suojelun tarpeesta tiimi on hyvin tietoinen. Nämä nykyaikaiset huonekalut ovat vaikuttavia paitsi muotoilultaan myös siltä osin, mitä ne edustavat. ”[Haluamme] inspiroida ihmisiä olemaan rohkeampia värien ja muotojen suhteen”, Kristina sanoo, ”ja tietenkin on todella mukavaa, kun kodissa on esine, jolla on tarina kerrottavanaan.”” Hän päättää.
Mahdollisuuksien rajojen ylittäminen on Ekbacken Studiosille toinen luonto. 3D-tulostetut huonekalut haastavat perinteiset suunnittelunormit ja kutsuvat asiakkaita rohkeisiin valintoihin, jotka sopivat yhteen heidän ympäristöystävällisten arvojensa kanssa. Kestävien ratkaisujen kysynnän kasvaessa Ekbacken Studios on eturintamassa liikkeessä, joka puolustaa parempaa tulevaisuutta muotoiluinnovaatioiden avulla.
Valokuvaus: Ekbacken Studios