★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT

60 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

ILMAINEN TOIMITUS YLI 79€ TILAUKSILLE

Liity jäseneksi ja saat 500p tervetulobonuksena

Kirjaudu sisään

Lahjakortti | Välipäivä-Ale 10-50% alennus*

Inspiraatio & Vinkit/Skandinaavinen elämäntapa & Reseptit/Ruotsalaisten leivonnaisten reseptit
Suosittuihin ruotsalaisiin leivonnaisiin kuuluvat semlat - marsipaanilla ja kermalla täytetyt pullat, jotka näet tässä Olsson & Jensenin Poppi-lautasella ruotsalaisen vaikuttajan @picsbyellen kotona.

Ruotsalaiset leivonnaiset: : Kanelipullat, Semlat ja Lussekatter

Ruotsalaiset leivontaperinteet hurmaavat ainutlaatuisella yhdistelmällään mukavuutta ja herkuttelua. Olipa kyseessä sitten mehukas kanelipulla, pörröinen semla tai kirkkaan keltainen lussekatter, nämä herkut ovat saavuttaneet kulttimaineen kaukana Ruotsin rajojen ulkopuolella. Jos haluat tuoda ripauksen Skandinaviaa keittiöösi tai vain täydellistää seuraavan fikan, olemme koonneet parhaat reseptit näihin ruotsalaisiin klassikoihin.
keskiviikko 25. syyskuuta 2024
Jaa artikkeli
Ruotsalaiset kanelipullat ovat tunnetuin fika-leivonnainen jopa Ruotsin rajojen ulkopuolella. Tässä näet ne tarjoiltuna Rörstrandin Mon Ami -astiastolla kesähattuisen ulkopöydän ääressä.

Ruotsalaisen leivonnan ja fika-kulttuurin merkitys


Ruotsalaiset leivonnaiset ovat muutakin kuin vain makeaa herkkua - ne heijastavat maan kulttuuriperintöä. Kanelipullat (kanelbullar) tuovat mieleen lämpöä ja mukavuutta, ja ne yhdistetään usein kahvikupin kanssa. Semlor, mantelimassalla ja kermavaahdolla täytetyt pehmeät kardemummantuoksuiset pullat, ovat erityisen suosittuja paastonaikana. Lussekatter, sahramilla maustetut kullankeltaiset pullat, tarjoillaan perinteisesti adventin aikana. Näillä leivonnaisilla on keskeinen rooli fikassa, ruotsalaisessa kahvitauossa, jossa on kyse yhtä paljon seurustelusta kuin itse kahvista. Fika, joka on olennainen osa ruotsalaista arkea, on aina makeutettu leivonnaisilla, kuten kanelipulla, semlorilla tai lussekatterilla.

Ruotsalaiset kanelipullat (Kanelbullar)


Lilian Sagerforsin palkittu kanelbullar-resepti on täydellinen ruotsalainen kanelipulla, jota on pakko kokeilla. Hänen kultamitalin voittaneessa reseptissään pehmeä taikina ja täyteläinen kanelitäyte ovat tasapainossa, ja sitä korottaa vivahde kardemummaa, joka antaa erehtymättömän ruotsalaisen vivahteen. Näin voit leipoa nämä maailmanluokan kanelipullat kotona.

Tässä näet Lilian Sagerforsin leipomossaan Ekenäsissä esittelemässä valmiita kanelipullia Iittalan ruskealla Teema-lautasella, jolla hän voitti kultaa Ruotsin leipomomestaruuskilpailuissa.

Lilian Sagerfors

Ainekset (25-30 kappaletta)

Taikina:

 

  • 480 g luomumaitoa
  • 920 g kiveen jauhettua luomuvehnäjauhoa
  • 160 g luomusokeria
  • 20 g karkeasti jauhettua kardemummaa
  • 20 g tuorehiivaa
  • 10 g merisuolaa
  • 1 kananmuna
  • 160 g luomuvoita, paloiteltu

 

Täyte:

  • 250 g huoneenlämpöistä luomuvoita
  • 100 g ruskeaa sokeria
  • 100 g luonnonmukaista tomusokeria
  • ripaus vaniljajauhetta
  • Ceylon-kanelia maun mukaan

Päällys:

  • 100 g raakasokeria
  • Valinnainen: vettä suihkepullossa

Valmistelu

  1. Vaivaa kaikkia taikinan aineksia (voita lukuun ottamatta) tehosekoittimessa matalalla nopeudella 5-10 minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Lisää voi ja vaivaa vielä 2-3 minuuttia. Anna taikinan levätä 30 minuuttia.
  2. Tasoita taikina jauhotetulla alustalla, peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi käsittelyn helpottamiseksi.
  3. Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi.
  4. Kauli jäähdytetty taikina suorakaiteen muotoiseksi (noin 1 cm paksuksi) ja levitä voitäyte tasaisesti sen päälle.
  5. Kierrettyjä pullia varten taikina taitetaan kolmannekseen, kaulitaan uudelleen ja leikataan suikaleiksi. Kierrä jokainen suikale pullaksi. Klassisia pullia varten taikina kääritään pitkältä sivulta, leikataan yhtä suuriksi paloiksi (noin 85 g kukin) ja asetetaan leivinpaperille.
  6. Anna pullien kohota yön yli sammutetussa uunissa huoneenlämmössä, jossa on kosteutta varten tarjotin. Vaihtoehtoisesti voit nopeuttaa kohoamista laittamalla uuniin kiehuvalla vedellä täytetyn tarjottimen 4-6 tunniksi.
  7. Kuumenna uuni 240 °C:een (ylä-/alalämpö). Suihkuta pullat vedellä ja ripottele päälle tomusokeria.
  8. Paista 8-12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sivele sokerivedellä kiiltävän pinnan saamiseksi.<br>

Semlor


Semlor on ruotsalaisen leivonnan kohokohta, ja sitä nautitaan erityisesti Fettisdagenin päivänä. Nämä makealla mantelimassalla ja kermavaahdolla täytetyt kuohkeat hiivapullat tekevät päivästä todellisen nautinnon. Perinteisesti semloja on syöty ennen paastonaikaa, mutta nykyään ruotsalaiset nauttivat sen jo viikkoja etukäteen. Tämän reseptin avulla voit kokea tämän rakastetun skandinaavisen herkun täyden maun kotona.

Semlor on yksi Ruotsin suosituimmista leivonnaisista. Tässä näet yhden Olsson & Jensenin Poppi-lautasella Poppi-kupin edessä ruotsalaisen vaikuttajan @picsbyellen kotona.

@picsbyellen

Ainekset (12 kappaletta)

Taikina:

  • 280 ml maitoa
  • 1 kananmuna
  • 90 g voita
  • 50 g sokeria
  • 500 g jauhoja
  • 1 paketti kuivahiivaa
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • ½ tl suolaa

Täyttö:

  • 100 g marsipaania
  • 500 ml kermaa
  • 20 g tomusokeria


Päällyste:

  • 1 muna
  • 1 rkl maitoa
  • Kuorrutussokeri pölyttämistä varten

Valmistus:

  1. Lämmitä maito ja sekoita sitten hiiva ja sokeri. Peitä ja anna vaikuttaa 15 minuuttia.
  2. Lisää sulatettu voi ja loput ainekset ja vaivaa 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää eikä enää tahmeaa.
  3. Peitä ja anna taikinan kohota 45 minuuttia.
  4. Vaivaa lyhyesti jauhotetulla alustalla, jaa taikina 12 yhtä suureen palloon ja anna kohota uudelleen 30 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni 200 °C:seen. Voitele pullat muna-maitoseoksella ja paista 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Peitä kostealla pyyhkeellä jäähtymisen ajaksi.
  6. Leikkaa sämpylöiden päälliset pois, muotoile sämpylät ja sekoita täytteeksi marsipaanimurska.
  7. Annostele kermavaahtoa marsipaanitäytteen päälle, laita päälliset takaisin ja tomusta tomusokerilla.
Semlat on suosittu ruotsalainen leivonnainen fikan yhteydessä. Tässä näet @wanessahomen Semlat Mateuksen valkoisilla osterilautasilla.

@wanessahome

Lussekatter


Lussekatterit, kirkkaat sahramintuoksuiset pullat, ovat rakastettu osa ruotsalaista adventtiaikaa, erityisesti Luciafestin aikana 13. joulukuuta. Niiden omaleimainen sahramin maku ja iloinen keltainen väri tekevät niistä juhla-aamiaisen tai fikan suosikkeja. Nämä pehmeät, tuoksuvat pullat tuovat skandinaavisten juhlapäivien perinteiden ilon pöytäänne.

Tarjoile perinteinen Lussekatter Rörstrandin Swedish Grace Winter -lautasilla ja nauti kuppi kuumaa kaakaota Scandi Livingin Dots-mukista.

Ainekset (15 kappaletta)


Taikina:
  • 200 ml maitoa
  • 1 paketti kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa.
  • 100 g voita
  • 1 g jauhettua sahramia
  • 70 g sokeria
  • 50 g kvarkkia tai kreikkalaista jogurttia
  • 420 g jauhoja
  • 2 ripaus suolaa
  • 1 kananmuna

Viimeistely:

  • 1 muna
  • 1 rkl maitoa
  • Sultanoita koristeeksi<br>

Valmistus

  1. Lämmitä maitoa hieman ja lisää hiiva ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, anna seoksen kohota 15 minuuttia keittiöpyyhkeellä peitettynä.
  2. Lisää sahrami, jauhot, suola, kananmuna ja kvarkki tai jogurtti sekä huoneenlämpöinen voi. Jos taikina on vielä liian tahmeaa, lisää vähitellen hieman lisää jauhoja.
  3. Vaivaa noin 10 minuuttia, peitä sitten keittiöpyyhkeellä ja anna kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan.
  4. Vaivaa taikina vielä kerran lyhyesti, jaa se noin 15 osaan ja muotoile käärmeiksi. Aseta käärmeet S-kirjaimen muotoon leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  5. Peitä rullat kostealla keittiöpyyhkeellä ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  6. Kuumenna uuni 200 °C:n ylä-/alalämpötilaan. Aseta kaksi sultanaa kunkin sämpylän S-kirjaimen kaariin. Vatkaa maito kananmunan kanssa ja sivele lussekatterit sillä.
  7. Paista noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita, ota pois ja anna jäähtyä kostealla keittiöpyyhkeellä peitettynä.<br>

Nämä ajattomat ruotsalaiset leivonnaiset - kanelipullat, semlor ja lussekatter - tuovat skandinaavisen leivonnan ytimen suoraan kotiisi. Nämä herkut ovat täydellinen tapa kokea ruotsalainen fika-kulttuuri, nautitpa sitten vastaleivotun kanelipullan makeaa tuoksua, herkuttelit pörröisellä semloilla tai juhlit sesonkia kultaisella lussekatterilla. Glad bakning!

Kuvat: M: Rörstrand, Elof Martinsson, @picsbyellen, Rosti, Nordic Ware, @kohlundkimchi, @wanessahome, @_mariano_rivera_4242, Le Creuset, Scandi Living.

Anja Wahnig
Kirjoittaja

LISÄÄ LEIVONTATARVIKKEITA

SKANDINAAVISEN DESIGNIN KOTISI
Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin +35 85 887 94660
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB