ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

LIITY JÄSENEKSI - SAA 5 € ALENNUS

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Kirjaudu sisään
Cocktaillaseja on monenlaisia, kuten martinilasi ja juomalasi, jotka näet tässä Spiegelaun peilitarjottimessa.

Lasiopas osa 3 - Cocktaililasityypit ja oikean lasin valinta

Cocktailit ovat perjantai-illan kohokohta! Oikeilla tarvikkeilla ja tekniikoilla voit valmistaa, sekoittaa tai ravistella loistavia drinkkejä seuraaviin juhliin. Mitä lasia sinun pitäisi käyttää? Suuren lasioppaamme kolmannessa osassa luetellaan viisi yleisintä cocktaillasia ja opastamme sinua löytämään oikean lasin oikealle juomalle. Kaikki täydellistä cocktailhetkeä varten!
Perjantai, 12. heinäkuuta 2024
Jaa artikkeli
Erilaiset cocktaillasit sopivat erilaisille juomille, tässä Ferm Livingin samppanjalasi Ripple.

5 COCKTAILLASIA - MIKÄ ON OIKEA COCKTAILLASI? 

Tiesitkö, että ensimmäinen cocktail sekoitettiin 1800-luvulla Yhdysvalloissa? Nykyään cocktailit ovat arkipäivää jokaisessa baarissa, ja niitä voi tehdä niin yksinkertaisiksi tai monimutkaisiksi kuin haluaa, ja niitä voi valmistaa alkoholin kanssa tai ilman. Tutustu alla olevaan kätevään oppaaseemme erityyppisistä cocktaillaseista: 

1. KLASSINEN COCKTAILLASI 

Lasi, joka yhdistetään ehkä eniten cocktaileihin, on coupe- tai kartionmuotoinen cocktaillasi, joka tunnetaan myös nimellä martinilasi. Korkeaan lasiin mahtuu noin 10-20 cl juomaa, sillä näissä laseissa tarjoiltuja juomia ei tarjoilla jään päällä. Lasissa on korkea varsi, jossa on litteä jalka, jotta voit helposti pitää kiinni varresta ja välttää siten juoman kuumentamisen lasia pidellessäsi. Tämä cocktaillasi sopii erinomaisesti Martini- ja Cosmopolitan-juomien kaltaisille juomille. 

2. PITKÄ &  RUNSAS PITKÄ JUOMALASI 

Pitkä juomalasi on suunniteltu juomille, joissa väkevää alkoholijuomaa sekoitetaan suurempaan määrään alkoholitonta juomaa, kuten soodaa tai mehua. Tämäntyyppinen cocktaillasi on yleensä suora ja kapea, kuten merkin ferm LIVING Ripple long drink -lasi, mutta se voi olla myös korkea ja pyöreä - tärkeintä on, että siihen mahtuu suurempi määrä juomaa. 

3. KLASSINEN JUOMALASI 

Tumbler-lasit ovat paitsi tyylikäs tapa tarjoilla cocktaileja myös erittäin monipuolinen lasi, joka sopii useimpiin jäällä tarjoiltuihin väkeviin alkoholijuomiin. Merkin Scandi Living Karlevi-lasin kaltainen tumbler-lasi on muodoltaan hieman kaareva ja siinä on kapeneva aukko, joka säilyttää juoman maun lasissa kauemmin kuin leveät lasit. Klassisissa tumblereissa on paksumpi pohja ja ne ovat muodoltaan suoria. Merkin Spiegelau Perfect Serve -viskilasit sopivat nimensä mukaisesti viskille, mutta myös cocktailille. 

4. KUPLIVA SAMPPANJAINEN COCKTAILLASI 

Samppanja tai prosecco on herkullista jo itsessään, mutta kupliva samppanjacocktail on juuri sitä, mitä olet kaivannut, mutta saatat miettiä, mikä on oikeanlainen cocktaillasi näihin cocktaileihin. Tarjoile nämä juomat perinteisessä huilulasissa tai coupessa. Mikset kokeilisi seuraavissa juhlissasi Proseccoa, johon on sekoitettu loraus elderflower-mehua? 

5. SHOTTILASI 

Tiedämme, että teknisesti ottaen tämä ei ole cocktaillasi, mutta mietit varmasti yhä, mikä on paras lasityyppi shotille. Shotit tarjoillaan tyypillisesti pienessä suorassa lasissa, johon mahtuu enintään 6 cl, koska alkoholipitoisuus on suurempi kuin muissa juomissa. Oletko koskaan miettinyt shottilasin paksua pohjaa? Tämä johtuu siitä, että lasi kestää perinteisen "kolahduksen" pöytään ennen shotin juomista. 

Tässä näet pienemmän cocktaillasityypin, Zone Denmarkin shottilasin.

RAVISTETTUNA VAI SEKOITETTUNA? 

Tiesitkö, että cocktail voidaan joko rakentaa, sekoittaa tai ravistaa? Juoman rakentaminen tarkoittaa kaikkien ainesosien lisäämistä kylmään lasiin ennen sekoittamista tarvittaessa. Sekoitetuissa juomissa ainesosat jäähdytetään ja "sekoitetaan" juomasekoittimella. Tällöin alkoholia ei sekoiteta, mutta jääpaloja liikutellaan juoman jäähdyttämiseksi. Muista, että tätä ei saa tehdä tarjoilulasissa - käytä sekoituslasia, jotta voit siivilöidä sulaneen veden pois. Juoman ravistamisessa juoman ainesosia jäähdytetään ja sekoitetaan ravistimella, jotta juoman päälle syntyy vaahtoava pinta. Siksi tätä menetelmää suositaan, kun valmistetaan juomia, jotka sisältävät hedelmämehuja, kermaa, munia tai vastaavia ainesosia. 

Tässä näet coupe-lasin, joka on eräs lasityyppi, jota voidaan käyttää cocktaileille tai samppanjalle.

Juoman rakentaminen tarkoittaa kaikkien ainesosien lisäämistä ilman niiden sekoittamista! 

OIKEAT JUOMATARVIKKEET TÄYDELLISTÄ KOTIBAARIA VARTEN 

Hyvä baarimikko tarvitsee hyvät juomatarvikkeet. Täydennä kotibaarisi käytännöllisellä juomasekoittimella, jääkauhalla, muddlerilla, joka murskaa hedelmät lasiin, tyylikkäällä pullonavaajalla ja tyylikkäällä shakerilla, jotta kotibaarisi olisi täydellinen! Olet nyt valmis sekoittamaan ja maustamaan vaikuttavia drinkkejä itsellesi ja vaativimmille vieraillesi! 

Valokuvat: Elof Martinsson Angeliqa Daldorph, Design Letters, Catrine Åberg. 

Arijana Rosso
Kirjoittaja

COCKTAILLASIT & TARVIKKEET

Saa 5 € alennus seuraavasta ostostasi! Ja kerää pisteitä ostoistasi jäsenenä asiakasklubissamme.